Converteer Rabobank IBAN/SEPA .csv naar mut.asc formaat

Op deze pagina vind je een WebApp die het nieuwe Rabobank IBAN/SEPA CSV 2018 bankafschrift formaat kan converteren naar het oude MUT.ASC formaat voor gebruik in oudere boekhoudsoftware. Met deze initiatie- en downloadformaten (dit zijn allemaal tekstbestanden met extensie .csv, .asc of .txt) wissel je met bijvoorbeeld Rabo Internetbankieren informatie uit tussen je eigen systemen en die van de bank.
Vanaf 1 april 2017 kun je bij de Rabobank Professional (Rabobank Standaard was daarmee al een paar jaar eerder gestopt) een aantal oude bestandsformaten niet meer downloaden, waaronder de Rabobank-formaten MUT.ASC en ERI. Daarom kun je dat nieuwe formaat hier converteren naar de oude versie voor import in je boekhoudpakket.
Het verschil tussen MUT.ASC en het nieuwe CSV-formaat en meer over het downloadformaat wordt hier uitgelegd.
N.B.: Een belangrijk verschil is dat 'Kenmerk machtiging' / 'Incassant' niet worden geconverteerd, omdat deze velden nooit in het MUT.ASC formaat zaten. ING bankrekening nummers uit de tijd van de Postbank worden herkend (deze hebben maximaal 7 posities getallen) en van een voorloop 'P' voorzien op de plaats van de eerste 0.
Deze converter is getest met Rabobank (Standaard) rekening informatie downloads in CSV formaat dd 2018. De geconverteerde MUT.ASC bestanden worden goed verwerkt in boekhoudsoftware zoals Snelstart.

Webapplicatie

De converter is een webapplicatie, om de code op je eigen laptop of pc te draaien heb je een Coldfusion server nodig. Lucee heeft een open source versie, die je kan installeren. Je krijgt van ons een bestand (via email) wat je in de juiste map (root van de geïnstalleerde webserver) moet zetten op je pc en dan kun je de converter pagina in je browser bereiken via http://localhost:8888 De broncode is beschikbaar onder GNU General Public License (GNU GPL or GPL). Source code is available on request under GNU General Public License (GNU GPL or GPL). Het is aan derden niet toegestaan om deze broncode commercieel te gebruiken.
Mocht je er niet uitkomen dan helpen wij je met de installatie. Dit is maximaal een paar uur werk en kan op afstand via bijvoorbeeld Teamviewer. Hier rekenen wij wel wat kosten voor.

Upload het nieuwste formaat .csv tekst bestand (vanaf 2018-09) van de Rabobank en download de MUT.asc versie:

Upload het oude formaat (voor 2018) .csv tekst bestand in IBAN / SEPA formaat en download de MUT.asc versie:
Open source / Privacy

Het gebruik van deze Webapp / software is gratis. Om voorlopig nog even te kunnen werken met onze bestaande boekhoud software hebben we deze converter voor eigen gebruik ontwikkeld. Hiermee wil Mediaboog iets teruggeven aan de gemeenschap als dank voor het jarenlang gebruik van Open Source en gratis software die door zoveel anderen met zoveel passie wordt gemaakt. We gaan vertrouwelijk om met je informatie, er wordt niets opgeslagen of ingekeken. Daar moet je ons in vertrouwen, maar als je handig bent kun je de converter dus ook lokaal installeren.

SEPA XML betaalbestanden maken?

Dat kan helaas niet met deze tool. Sinds 1 augustus 2014 kan er alleen nog maar via SEPA betaald worden. Betalingen via ClieOp3 zijn dan niet meer mogelijk. Er is een nieuw formaat afgesproken en dat wordt vaak SEPA XML, ISO 20022, PAIN 008 (incasso) of PAIN 001 (excasso) genoemd. Heb je nog een boekhoudpakket welke ClieOp3 bestanden aanmaakt, of lijsten in Excel? Via bijvoorbeeld sepatool.nl kun je de nieuwe SEPA-XML betaalbestanden in IBAN formaat aanmaken, zodat incasso's en excasso's weer bij de bank kunnen worden aangeleverd. Voor heel wat meer geld, kun je de Pay-Collect-Control software gebruiken van IBANC. Als je even googled zijn er ook gratis converters zoals bij ro-pay.nl te vinden. Mediaboog heeft geen relatie met deze aanbieders, dus alles goed virus-scannen voor gebruik!

ING van Tekst-IBAN naar Girotel-ASCII

Vanaf 31 maart 2015 levert de ING niet meer het bestandsformaat voor Girotel-ASCII. Deze bestanden worden gebruikt om transactiegegeens uit MijnING over te zetten naar een boekhoudpakket. Sommige gebruikers zijn nog niet klaar voor de overstap op het nieuwe formaat. Hiervoor heeft bytebridge.nl een conversieprogramma gemaakt. Dit is getest met bijvoorbeeld het boekhoudpakket Snelstart.